Jestřáb lesní     

 

 Je v ČR nejběžněji používaným loveckým dravcem pro sokolnické účely. Vyskytuje se v lesích na celém našem území, kde také skrytě hnízdí. Na rozdíl od sokola bez problémů létá i v lese. Dokáže se, při útoku za kořistí, otočit takřka na místě. K obratům používá dlouhý ocásek. Není schopen kořist pronásledovat na větší vzdálenosti. Loví rychlým obratným přepadovým letem. Chytá vše od vrabců až po zajíce. Není v oblibě u chovatelů drůbeže a holubářů - chytá často domácí slepice a poštovní holuby. Je lenošný, dává přednost slabé, nemocné kořisti. Má démonický pronikavý pohled oranžových očí.